Intryck från Skåne

På vägen hem från Danmark där jag hälsade på mina goda vänner Ulrika och Shabnam åkte jag förbi Skåne och den skånska landsbygden och jag var tvungen att stanna till på många ställen – som tur var befann jag mig helt själv i bilen och slapp irritationen som annars brukar kunna uppstå :-) Det finns många små loppmarknader runt om, speciellt på sommaren, då jag åkte upp och jag hittade många fina prylar, bland annat denna antika kandelaber som jag hittade för endast 300 kr.

skane

Det som också fäste mina ögon var de vackra korsvirkeshusen. Korsvirkeshus är verkligen en kulturskatt för skåningarna. Jag har aldrig tänkt på att träribborna som är så vackra och går kors och tvärs över den vita muren faktiskt fyller en funktion. Men nu förstod jag att poängen inte alls är att de är vackra, utan att korsvirket är hela grunden i husbyggnaden. Förut använde man bjälkarna som grund och sedan fyllde man mellanrummen med murverk eller lerklinat flätverk – alltså saker som sten, lera, halm, ris. Poängen var från början att trä var dyrt på den tiden, och det var ett sätt att spara pengar.

Ofta sitter korsvirkeshusen ihop i moduler, ofta i vinkel mot varandra. Sådana byggnader kallas Skånelängor och är typiska för den skånska landsbygden. Jag skulle gärna bo i ett sådant hus någon dag, där hundarna kan springa fritt och där man skulle kunna ha hönor som går fritt på innergården. Och ha flera rum att bygga om och inreda och fylla med alla grejer som jag samlat på mig och som knappt får plats på vinden eller mina föräldrars garage. Ja, eller rentav flera hus, som i Skånelängan – tänk att ha det utrymmet och de möjligheterna – och dessutom en trädgård! Men just nu skulle det kännas väldigt, väldigt svårt att lämna lägenheten i Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

required