Trägolv

Det är något speciellt med riktigt trägolv. Hemma hos mina morföräldrar i Sandviken är golvet i stora rummet belagt med ekgolv i små rektangulära bitar och det är nog det finaste golv jag sett. Visst är det snyggt när golvet är helt nytt och kanske i en ljusare nyans som gör att rummet känns öppnare och luftigare, men ett trägolv med en 20 år på nacken får en mörk nyans och en finish som jag, som gillar antikviteter, älskar. Sedan älskar jag mina morföräldrar, vilket också kanske hör till saken!

tragolv

Tyvärr är parkettgolv mycket dyrt och det känns inte som läge att bryta upp golvet i hyresrätten och själv bekosta något som du aldrig får tillbaka pengarna för – inte ens lägre hyra skulle det ju bli. Men när jag har ett eget ställe ute på landet och köksgolvet eller golvet i vardagsrummet måste bytas ut – då skall jag banne mig köpa ett golv med riktig parkett, och sedan inreda rummet med så lite grejer som möjligt, och inga mattor, så att man kan se och känna golvet hela tiden.

Byggmax har nu ett golv i ekparkett i en varm, mörk nyans som utgående vara, för 199 kr metern. Trots priset är slitskiktets tjocklek 2,5 millimeter och det betyder att det kan slipas 1-2 gånger och det går bra att anlägga både elburen liksom vattenburen golvvärme under. Golvet är till utseendet och kvaliteten inte långt ifrån det som mina morföräldrar har i Sandviken och det är inte utan att man blir lite sugen.

Själv får jag trippa omkring på mitt laminatgolv som jag helst döljer med mattor. Förra veckan hittade jag en matta i orientalisk stil på en antikaffär i Alvik och det är lika skönt att gå runt på mattan som att inte se golvet. Får hoppas att Sasha inte biter sönder även den här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

required