Gnocchi

Jag brukar ju inte skriva om mat, men jag hade en fantastisk kulinarisk upplevelse härom veckan. Gnocchi trodde jag länge bara var en form av pasta, som penne eller rigatoni. När en kompis beställde det en gång på en restaurang för ett par år sedan såg jag att det inte var den form som jag förväntade mig, och jag trodde att det alltid var pasta i dem – men det kan ju också vara av potatis förstod jag då.

gnocchi

När jag blev bjuden på middag av en barndomsvän i fredags så bjöd hon på hemlagade gnocchis och det var helt fantastiskt. Först och främst var de gjorda av potatis, men var inte helt vita, och jag kunde inte gissa vad det var. Hemligheten var att de var gjorda med fullkornsmjöl, vilket gjorde att de hade en annan struktur och lite mer rustika. Och smaken var gudomlig, och det var alldeles säkert på grund av att den innehöll parmesanost – det finns inget som går så rakt in i mitt hjärta som det.

Allt serverat på urtjusiga tallrikar från Erik Bagger, och frågan är om inte detta gjorde maten ännu godare. För mig som inredare är det egentligen inte en fråga – utan ett faktum. Erik är en av mina favoritdesigners och jag håller mig alltid uppdaterad om vad han har för nyheter – han brukar följa med i tiden och plocka upp det som är väsentligt i inredningsmode, utan att överdriva detaljer.

Till dessa gnocchis serverades en sallad på fetaost, oliver, tomater och gurka med en dressing med honung och balsamvinäger. Väldigt mättande, och jag är hemskt glad över att det inte var något kött till – då hade jag inte kunnat gå hem den kvällen. I och för sig var det extremt kul att se min kompis så det hade kanske varit en bra idé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

required