Att fixa till en snygg plåtbricka

Om du går runt på loppmarknader så kan du hitta plåtbrickor av olika typ, och de ser inte alltid jätteroliga ut. Men för den som gillar att pyssla lite går det alldeles utmärkt att fixa till något roligt av det. Jag ville göra någonting med ett fågelmotiv till min vän Claes som precis har fyllt år och som är väldigt förtjust i fåglar och då jag precis var på väg att slänga en bricka som jag hade tröttnat på kom jag på att den kunde vara en utmärkt bas för mitt motiv.

Så här gjorde jag:

Jag torkade ren ytan noggrant och lät den torka. Det är viktigt att det inte är smuts kvar, det kommer synas och kännas på brickan.

Sedan sprayade jag under- och översidan av brickan med mörkgrön sprayfärg i 2 tunna lager och lät färgen torka ordentligt – för en ljusare färg kan det behövas ta ett lager extra.

Efter det ritade jag en fågel på ett hårt papper och klippte ut formen ur pappret så jag hade en mall. Denna mall fäste jag sedan på brickan som jag hade klätt in i plast i större delen, för att inte det skulle komma in onödig vit färg för motivet.

Sen sprayade jag försiktigt på mallen som jag hade fäst mot brickan. Om det är viktigt att ha skarp kant på motivet är det viktigt att tejpa fast pappret väl så det inte finns luft emellan. För detta motiv ville jag dock att det skulle vara en lite diffus spray-aktig övergång och därför passade det ganska bra med att bara fästa med lite tejp mot brickan. Om du vill testa innan du kör på riktigt kan du göra några provomgångar på en kartongbit så att du får in tekniken.

Så ut och leta brickor (det går förstås att spraya på många andra saker också)!

bricka

Lycka till med sprayningen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

required