Bra att veta om Marksten

HISTORIA OM MARKSTEN

Marksten och plattor av betong är beläggningar med mycket lång tradition. Sedan medeltiden har gator och torg belagts med marksten ute i Europa. Vad man vet och känner till kom marksten av betong att för första gången användas 1926 påen vägsträcka mellan Lund och Malmö. Plattor har brukats i Sverige sedan 1950-­talet när det gäller större volymer medan markstenens utbredning tog fart först på 1970­-talet.

VARFÖR PLATTOR OCH MARKSTEN

Fördelarna är lätta att plocka fram om man jämför med andra s.k beläggningstyper. För att nu nämna några har vi hög slitstyrka och god beständighet samt estetiska fördelar. Man kan lugnt påstå att det är en stark trend i Sverige att använda marksten och den ökar hela tiden. Den långa livslängden samt trafikorienterade skäl brukar även anges när man vill få ett riktigt intryck av t.ex en gammal stadsdel och samtidigt få ned hastigheten på fordonstrafiken.

pavement-228088_1920

 

 

 

 

MARKSTEN FÖR VILLA OCH HEM

Gräsmattorna försvinner mer och mer till förmån för markstenen som breder ut sig alltmer i villaområden. Gräs kräver ju som bekant mycket underhåll. Mycket av markstenens snabba expansion och utbredning är troligen att hänföra till trender,mode och inspiration. Vi svenskar reser ju allt mer och då kommer nyheterna snabbt från andra länder där marksten varit mer dominerande än hos oss,historiskt sett. Folk vill ju gärna i gemen prova på nåt nytt.Japanska stenträdgårdar är ett belysande exempel på detta. När det gäller de numera populära uppfarterna och infarterna till garaget bör stenen vara garage klassad. Detta på grund av bilarnas tyngd när de passerar. Stenens tjocklek brukar man här rekommendera till ca 5,5­6cm i tjocklek. Kolla alltid med en expert innan Du slår till. Gjutna markstenar finns i många former,mönster och färger. Inredningstrenderna kommer och går även för marksten. Livslängden brukar uppskattas till ca 30 år.

KÖPA OCH ANLÄGGA MARKSTEN

Då över till det praktiska när Du väl köpt markstenen. Hur agerar man smartast? Ja, svaret beror ju på om Du är praktisk och tror dig klara av det samt tid och lust. En sak är säker ­det är ett tungt och slitsamt arbete om man väljer att göra det själv. De flesta väljer att köpa mot offert.

  • Vi rekommenderar att man börjar med att rådfråga en expert.
  • Visa gärna bilder och skisser på plats med en s.k grovplanering. Den konsultation som Du erhåller av konsulten från bolaget du handlar marksten av är väl värd sitt pris i inledningen. Deras fackkunskaper gör att du sparar tid och pengar och att resultatet blir mycket bättre,
  • Att bolla idéer kan göra att Du kommer fram till nåt helt annat än vad Du från början tänkt dig. Du kan alltid jämföra två stycken budgetförslag där arbete ingår.

Ett företag som vi tycker ligger i framkant när du funderar på att köpa marksten samt samtidigt få råd av bra expertis och har erkänt duktiga stenläggare med bra referenser är www.steriks.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

required